Wij bieden hulp bij verschillende soorten klachten en kunnen zowel psychologisch onderzoek als behandeling inzetten. Het gaat om psychologische zorg aan 2- t/m 23-jarigen, die valt onder de Generalistische Basis GGZ. Dat betekent dat de ernst van de klachten licht tot matig is.
‘Licht tot matig’ houdt in dat er sprake is van klachten die last geven en die ervoor zorgen dat de ontwikkeling vastloopt. De klachten zijn echter niet allesoverheersend en kinderen / jongeren kunnen nog wel functioneren (naar school gaan, activiteiten ondernemen). Het risico op gevaar is laag (geen forse zelfverwonding of suïcidaliteit) en de kans op herstel is groot. Er is sprake van voldoende beschermende factoren, zoals: goede schoolgang of structurele daginvulling en een steunsysteem waarop het kind / de jongere dagelijks kan terugvallen voor toezicht, zorg, praktische en emotionele steun.
Psychologisch onderzoek
Wij zetten psychologisch onderzoek in bij 6 tot 16-jarigen. Bijvoorbeeld als er sprake is van aandacht-/ en concentratieproblemen of sociaal-emotionele problemen en als de vraag is hoe deze problemen verklaard kunnen worden.
Onderzoek bij specifieke leerproblemen (denk bijvoorbeeld aan dyslexie of dyscalculie) doen wij niet en ook onderzoek bij complexe klachten doen wij niet. In dat laatste geval is aanmelden bij de Specialistische GGZ passend.
Behandeling
Wij zetten behandeling in bij verschillende soorten klachten en onderaan deze pagina is een overzicht terug te vinden van klachten die wij vaak behandelen.
Contra-indicaties
Klachten die wij niet kunnen behandelen, zijn klachten die passen bij:
- (fors) schoolverzuim;
- gevaar voor ernstige zelfverwaarlozing en/of ernstige verwaarlozing van naasten;
- een verhoogd suïcide-risico (sterke suïcidale gedachten, concrete plannen/pogingen);
- (huiselijk) geweld / agressie;
- kindermishandeling;
- (forse) automutilatie.
Ook als er sprake is van meerdere klachten, waarvoor multidisciplinaire behandeling nodig is in een gespecialiseerde setting, dan kunnen wij deze klachten niet behandelen. In onze praktijk hebben wij bijvoorbeeld geen psychiater en geen vaktherapeuten, waar wij standaard en intensief mee samenwerken. In dat geval is Specialistische GGZ of andere zorg nodig.
Verschil Basis GGZ en Specialistische GGZ
Let op: er is een verschil tussen Basis GGZ en Specialistische GGZ. Bij Basis GGZ gaat het om lichte tot matig ernstige klachten, waarbij kortdurend onderzoek en/of behandeling wordt ingezet. Bij Specialistische GGZ gaat het om complexe klachten, die ernstiger zijn en waarvoor intensiever, uitgebreider onderzoek en/of behandeling nodig is.
De verwijzer geeft een indicatie af voor Basis GGZ (BGGZ) of voor Specialistische GGZ (SGGZ) en onze praktijk biedt alleen Basis GGZ. Als je een indicatie hebt voor Specialistische GGZ kun je aan de verwijzer vragen bij welke praktijken of instellingen je terecht kunt.
Voor de klachten die wij behandelen, zie: https://praktijkmaasenwaal.nl/hulp-bij/
Voor de actuele wachttijd zie: https://praktijkmaasenwaal.nl/de-praktijk/wachttijden/