Psychotherapiepraktijk voor kind en volwassene Elise Willems
Psychotherapiepraktijk voor kind en volwassene Elise Willems
  Met verwijzing 
Productcodes:
45A55, 54001 en 54002
Locatie:
Nijmegen

Groesbeekseweg 32
6524DC 

Nijmegen
024-3223147
Bereikbaar: werkdagen

Psychotherapiepraktijk voor kind en volwassene Elise Willems

aangeboden producten: basis GGZ 54001 en specialistische GGZ 54002

Klachten bij kinderen

Aanhoudende angsten, verlegenheid, onzekerheid, onverwerkt verdriet, agressie: op verschillende manieren en door verschillende oorzaken kan een kind vastlopen. Dit leidt vaak tot gedragsproblemen als nervositeit, eet-, slaap- of zindelijkheidsproblemen, sterk claimend of juist teruggetrokken gedrag, ruziezoekend, somberheid, angsten, piekeren.

Aanleiding en oorzaken

Soms is er een duidelijke aanleiding voor de problemen: echtscheiding, verlies van een dierbaar persoon, gezinsproblematiek, trauma’s door fysiek of seksueel geweld. Een andere oorzaak kan liggen de overgang naar een nieuwe levensfase zoals bijvoorbeeld de puberteit.

Ook leerproblemen op gebied van rekenen, lezen, spellen, aandacht, concentratie, en geheugen kunnen bijdragen aan scheefgroei in de emotionele ontwikkeling. Het kan leiden tot gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst. Soms speelt de aanleg van het kind een belangrijke rol, denk aan hoog- of minder begaafdheid, temperament, motorische onhandigheid, ADHD, NLD, of een stoornis in het autistische spectrum (Asperger syndroom, PDDNOS, MCDD).

 

Wat houdt de behandeling in?

Speltherapie is bedoeld voor kinderen van vier tot twaalf jaar met gedragsproblemen en vindt plaats in de spelkamer. Bij speltherapie is er sprake van een combinatie van praten en spel. Het gesprek en de spelrelatie met de therapeut biedt het kind de gelegenheid om te ontdekken en te uiten wat hem/haar dwars zit en bezighoudt.

Via spel kunnen conflicten uit het dagelijks leven verwerkt worden. Spelen is voor kinderen de meest directe wijze van communiceren en zich uitdrukken. Door een situatie uit te spelen kan het kind vaak op verrassende manieren in contact komen met emoties, waarbij de therapeut behulpzaam is om die emoties te verhelderen en een plek te geven.
Ook is het voor kinderen gemakkelijker om spelenderwijs te vertellen wat hen dwarszit.

Gesprekstherapie is bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf twaalf tot achttien jaar of bij kinderen bij wie speltherapie niet aansluit bij hun behoeften.
Gesprekstherapie kan worden aangevuld met tekenen, schilderen en geleide verbeelding. Voor traumaverwerking bij kinderen en jongeren kan EMDR een extra behandelmogelijkheid zijn.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, een overval, medische handelingen en pesterijen.
Deze behandelmethode wordt in Nederland bij volwassenen toegepast sinds 1994 en bij kinderen en jongeren sinds 2000.
Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met beurtelingse stimulatie van beide hersenhelften. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Ook bij kinderen zijn de uitkomsten veelbelovend.

 

De praktijk is aangesloten bij de Vrijgevestigde Jeugd GGZ Nijmegen (VJGGZ)

Laatst bijgewerkt: 13-01-2020

Specificaties

KvK 09201966
AGB WMO 94002751
AGB Jeugd 94002751
Telefoonnummer 024-3223147
Website  Website
Aantal werknemers
  0-10
Gecontracteerde productcodes
  •   45A55 Casemanagement Jeugd
  •   54001 Behandeling basis jeugd GGZ (incl. Observatie en Diagnostiek)
  •   54002 Specialistische jeugd GGZ (incl. Observatie en Diagnostiek)

Locaties

Diensten van deze organisatie zijn beschikbaar op de volgende locatie:

Nijmegen (Psychotherapiepraktijk voor Kind en Volwassene)
  Hoofdvestiging
Groesbeekseweg 32
6524DC Nijmegen
 Beschrijving
024-3223147
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving